Ribarska Banja Srbija

Ribarska Banja Srbija

Posle duge i hladne zime idealno mesto za uživanje u buđenju prirode svakako je Ribarska Banja, kraljevska banja na planinama šumovitog Jastrepca, nedaleko od Kruševca.

Ova oaza mira i čistog planinskog vazduha oduvek je bila utočište bolesnima i mesto za odmor i rekreaciju zdravima. Međutim, klimatski i ekološki faktor samo su prateći sadržaj prirodnog faktora, kao što su: lekovite termalne vode, bogate sumporom i pogodne za tretman ortopedskih i koštano-zglobnih oboljenja, posttraumatskih stanja, vaskularnih insulta. Za lekovitost vode u Ribarskoj Banji znalo se još od praistorije, čemu svedoče arheološka nalazišta, a aktivno je korišćena i u antičkim vremenima, srednjem veku i do danas.

Srpski vladari

Zagrlatu Župu, kraj oko Ribarske Banje, Srefan Nemanja je dobio na upravljanje za punoletstvo. Kneginja Milica je ovde sa dvorskim damama održavala lepotu i zdravlje, Turci su izgradili prelepo kupatilo-amam, dok su posle oslobođenja sve krunisane glave Srbije dolazile i uživale u Ribarskoj Banji. Najčešći gost bio je kralj Petar I Karađorđević, koji je ovde lečio reumu, ali i radio državničke poslove. Knez Miloš Obrenović 1834. godine poslao je vodu na naučnu analizu u Beč i tada je naučno potvrđena lekovitost ove vode, te je prošle godine proslavljen jubilej  – 175 godina naučno utemeljenog rada. Zbog svega toga ali i zbog celokupne ponude i doživljaja, kao i zbog brojnih nagrada i priznanja, Ribarsku Banju nazivaju – kraljevska.

Najbolji lek

Ribarska Banja danas je moderna banja, koja, kao lider zdravstvenog turizma, akcenat stavlja na prevenciju, kao najbolji lek. Svojim gostima, pored medicinske rehabilitacije i spa programa, nudi i bogat turistički sadržaj. Gosti Ribarske Banje mogu uživati u prelepim otvorenim bazenima sa termalnom lekovitom vodom, koji kroz zabavu blagotvorno deluju na zdravlje. Noćno kupanje na ovim bazenima, u termalnoj vodi i na svežem planinskom vazduhu nezaboravan je doživljaj u vrelim letnjim mesecima.

Bogata istorija Ribarska Banje

U okolini Ribarske Banje nalazi se veliki broj manastira, crkava i sakralnih objekata, rasutim u obližnjim Mojsinjskim planinama. Biseri su svakako manastir Sv. Romana i manastir Pokrova Presvete Bogorodice. Manastir Sv. Romana datira još iz IX veka i svedok je mnogih burnih događaja. U svojim nedrima krije srce grofa Rajevskog koji je hrabro poginuo boreći se na strani srpske braće i kasnije inspirisao Lava Tolstoja da stvori lik Vronskog u Ani Karenjinoj. Manastir Pokrova Presvete Bogorodice podignut je na mestu gde se Bogorodica ukazala i danas je mesto najvećeg hodočašća u Srbiji. Kroz Mojsinjske planine protiče Južna Morava, kojom posetioci splavare od Đunisa do Stalaća, u dužini od 30 km. Ovo splavarenje predstavlja jedinstven doživljaj, spoj adrenalinskih brzaka, mirnih meandara i istorijskih predavanja o mojsinjskim svetinjama, spoj fizičkog i duhovnog blagotvornog uticaja na organizam, idealna kombinacija koja dovodi do velnesa. Ljubitelji dobrog i zdravog zalogaja svoju meku mogu pronaći u etno-restoranu „Vodenica“ u Srndalju. Tu se pripremaju jela po receptima naših baka, dok se brašno melje na vodeničnom žrvlju. Čist jastrebački vazduh i bistra planinska reka relaksiraju u vrelim letnjim danima, poboljšavaju zdravlje i, svakako, apetit. Kučturno leto u Ribarskoj Banji nadaleko je čuven niz manifestacija, traje od maja do oktobra i okuplja više od 3.000 učesnika i 60.000 posetilaca svake godine. Tu se održavaju koncerti kulturno-umetničkih društava, pozorišne predstave, promocije knjiga, sportska takmičenja. Često dolaze i gosti iz inostranstva, tako da je ova manifestacija međunarodnog karaktera.

Velika dešavanja u Banji

Od velikih dešavanja izdvaja se noćni turnir u malom fudbalu, koji okuplja krem srpskog fudbala, više od 30 sadašnjih i bivših reprezentativaca, sa nagradnim fondom od preko 15.000 evra. Ljubitelji brdskog biciklizma mogu uživati u predivnim stazama oko banje, a najveći događaj ovog tipa je velika prolećna biciklistička trka u čast kralja Petra I Karađorđevića. Etno festival hrane, muzike i starih zanata ima za cilj da očuva srpsku tradiciju i prenese je budućim naraštajima. Svake godine okuplja više od 300 učesnika i više hiljada posetilaca. Ribarska Banja veliki je pokrovitelj umetnosti, a svake godine ovde se organizuje likovna kolonija, koja već 20 godina okuplja najbolje domaće slikare i vajare. Oni svake godine ostave Ribarskoj Banji po nekoliko dela, koja se čuvaju u umetničkoj galeriji i predstavljaju nacionalno blago Srbije. Na obroncima Jastrepca svakog februara više od 400 lovaca lovi vuka u čuvenoj jastrebačkoj hajci na vuka. O Ribarskoj Banji se može još mnogo toga reći. Ovde stručnost i profesionalnost ne nedostaje, tako da je postala nastavno-naučno baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mesto gde se budući lekari uče medicinskoj rehabilitaciji. Ne nedostaje ni istorije i tradicije, ni zabave, a za budućnost se kuju veliki planovi. Ubrzano se završava restauracija starog turskog kupatila koje će postati jedan od najmodernijih  spa-centra na više od 4.000 kvadratnih metara, sa svim sadržajima koji prevetnivno deluju na zdravlje, a u kombinaciji sa klimatskim i prirodnim faktorom biće jedinstven u ovom delu sveta.