Palanački Kiseljek Srbija

Palanački Kiseljak

 

 

Palanački Kiseljak položaj i lokacija

Banja Palanački kiseljak je smeštena u parku površine pet hektara u istočnom delu Smederevske Palanke na levoj obali reke Jasenice. . Od Beograda je udaljena 80 km. Do banje se stiže auto-putem i železnicom Beograd-Niš.

Palanački Kiseljak istorija

Izvore mineralne vode su koristili još stari Rimljani, a prvi opis banje dao je turski putopisac Evlija Čelebija, koji je 1719. godine opisuje kao “ozidanu banju sa lekovitom vodom”. Godine 1834. u Beču je potvrđena lekovitost mineralne vode Palanačkog Kiseljaka. Gostima su na raspolaganju i specijalizovani programi “balneotretman”, “rekreaciona kura” i “kura mršavljenja”. Nastavi sa čitanjem Palanački Kiseljek Srbija

Pribojska Banja Srbija

Pribojska Banja

 

Pribojska Banja
Pribojska Banja

 

Pribojska Banja položaj i lokacija

Pribojska Banja se nalazi u zapadnoj Srbiji na oko 5 kilometara od Priboja. Pribojska Banja se nalazi na 530 metara nadmorske visine i spada u kategoriji vazdušnih banja. Klima je subplaninska! Do banje se stize: magistralnim putem Beograd-Podgorica i zeleznicom Beograd – Bar. Blizina Zlatibora, Zlatara, Jabuke kao i manastira Mileševa omogucuje jednodnevne izlete, a Potpećko, Radojinsko jezero, kao i reke Lim i Uvac nude mogućnost pasioniranim ribolovcima da provode slobodno vreme baveci se ribolovom. Najpoznatiji spomenik ovog kraja je manastir Mileševa iz XIV veka.

Pribojska Banja indikacije

* Hronično zapaljenje zglobova i mišića reumatičnog porekla
* Neuralgije
* Zapaljenja perifernih nerava
* Polineurite
* Ginekološke bolesti
* Posledice ozleda kostiju i mišića
* Rekovalescentna stanja
* Kožna oboljenja – ubrzava zarastenje rana
* Opadanje krasta i zarastanje promena na koži nastalih kao promena i oslabljene periferne cirkulacije
* Funkcionalna oboljenja digestivnog trakta i hepatobilijarnog sistema (nadimanje, otežano varenje)
* Stanja posle hirurških intervencija na ovim sistemima
* Smanjena pH vrednost i niska mineralizacija su preporuka kod svih mikrokalkuloznih stanja urinarnog i bilijarnog trakta Nastavi sa čitanjem Pribojska Banja Srbija

Vranjska Banja Srbija

Vranjska Banja

 

Vranjska Banja
Vranjska Banja

 

Vranjska Banja položaj i lokacija

Vranjska Banja se nalazi na jugu Srbije, dvanaest kilometara jugoistočno od Vranja na nadmorskoj visini od 400 metara.

Vranjska Banja istorija

Pominje se jos u povelji kralja Stefana Dušana iz XIV veka. Iznad crkve Svetog Ilije na desnoj strani reke Banjštice , nalaze se tragovi srednjevekovnog grada Izoma. Za vreme turske vladavine dolazi do stagnacije u kulturnom i privrednom razvoju i iseljavanja stanovništva. Turci su Banju nazivali Ilidžom i koristili njene termalne izvore.
Nakon oslobođenja od Turaka dolazi do razvoja banje koja u tom periodu i dobija naziv Vranjska Banja, po varošici u čijoj se blizini nalazi. Od tada kreće njen uspon, prekidan ratovima ali i lošom politikom lokalne vlasti koja je u pojedinim periodima, nanosila više štete nego neki ratovi. Vranjska Banja je sigurno najpoznatija po svojoj vodi. To je najtoplija banja u Evropi sa temperaturom od 96°C, dok na pojedinim mestima voda izbija u vidu pregrejane pare temperature čak 111°C. Danas Vranjska Banja predstavlja svojevrsnu ekološku oazu sa velikim potencijalom za balneološki turizam i atraktivnu destinaciju za lečenje posttraumatskih stanja i niza oboljenja, za pripremu sportista ili jednostavno prijatan kutak za odmor i rekreaciju. “Specijalna bolnica za rehabilitaciju” je specijalizovana medicinska ustanova koja čini stub razvoja celog mesta i poseduje mogućnosti i kapacitete vredne respekta poznatih lečilišta u svetu. Nastavi sa čitanjem Vranjska Banja Srbija

Ovčar Banja Srbija

Ovčar Banja

 

Ovčar Banja
Ovčar Banja

 

Ovčar Banja položaj i lokacija

Ovčar Banja se nalazi u centralnoj Srbiji u središtu Ovčarsko-Kablarske klisure, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Smeštena je na nadmorskoj visini od 279 m i okružena je šumovitim planinama Ovčarom i Kablarom. Klima je umereno-kontinentalna. Ovčar Banja je udaljena 18 km od Čačka i 160 km od Beograda. Do Ovčar Banje se može doći magistralnim putem Beograd-Čačak-Požega i železnicom (Beograd – Bar).

Ovčar Banja kulturno istorijski spomenici i nasledje

Ovčarsko-Kablarska klisura je zaštićena zakonom kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro prve kategorije. Predstavlja predeo izvanredne pejsažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Ovčarsko-Kablarska klisura je značajna kulturno-istorijska celina sa srednjovekovnim manastirima, područje raznovrsne flore i faune i osobeni spomenik geo-nasleđa, odnosno značajan primer međudejstva geoloških, geomorfoloških i hidroloških procesa. Na šumovitim planinama Ovčar i Kablar postoje oboležene staze za planinarenje i alpinizam. Na veštačkom jezeru “Međuvršje” na Zapadnoj Moravi postoji “staza za sportski ribolov”, duga 800 m, a kupališna sezona traje od maja do septembra. U Ovčar Banji se tokom leta organizuju kulturne i sportske manifestacije, od kojih je najpoznatija “Plivački mataron Ovčarsko-kablarska klisura”. Nastavi sa čitanjem Ovčar Banja Srbija

Novopazarska Banja Srbija

Novopazarska Banja

Novopazarska Banja
Novopazarska Banja

Novopazarska Banja položaj i lokacija

Novopazarska Banja se nalazi u južnoj Srbiji na dva i po kilometra severoistočno od Novog Pazara – na 504 m nadmorske visine.

Novopazarska Banja lekoviti faktori lečenje

Banja ima više izvora vode koja je po hemijskom sastavu sumporovito kisela hiperterme (50o – 52o). U terapijske svrhe koristi se kupanjem. Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja kako terenskih tako i kompletnih fizičko- hemijskih analiza, zaključuje se da ispitivana mineralna voda iz Novopazarske banje pripada kategoriji natrijum-hidrokarbonatnih sulfidnih hipertermi. Nosilac zdravstvene funkcije je Zavod koji raspolaže najsavremeni-jom opremom i brojnim stručnim kadrom, što ga svrstava među vodeće rehabilitacione centre u Srbiji. Program lečenja i reha-bilitacije pacijenata u Zavodu obuhvata kompleks balneo-fizio-medikamentnih procedura. Zgrada Zavoda i staro tursko kupa-tilo, sa restoranom i sobama za smeštaj , nalaze se u parku koji se prostire na oko 4.000 hektara.

Novopazarska Banja rekreacija i odmor

Osim lečilišne, banja ima i rekrea-tivnu i izletničku funkciju; s obzirom na dobro opremljene sportske terene i šumsko okruženje (smeštena je u podgorini planine Rogozne – 1514m) i na nadmorsku visinu, ima karakter i klimatskog lečilišta. Blizina Novog Pazara, sa okolinom bogatom kulturno-istorijskim spo-menicima iz mnogih epoha, čini boravak u banji nezaboravnim: veliki broj džamija starih nekoliko vekova, Petrova crkva (9. vek), manastiri – Đurđevi Stupovi (12. vek), Sopoćani (13. vek). Nedaleko od banje je i vrelo Raške, okolne šume bogate su raznovrsnom divljači, a reka ribom. U blizini su i izletišta Vrbnik i Rajčinovića banja (12 km), u podnožju ogranaka Golije.

Dobro dosli u Novi Pazar